PATI DELIMA GULSHANTAHUKAH ANDA?

Di dalam al Quran, terakam indah firman Allah yang bermaksud, " Di dalam kedua- duanya (syurga) juga terdapat buah- buahan serta pohon kurma dan delima". [Surah al Rahman ayat 68]. Allah menyebut buah delima (rumman) sebanyak 3 kali di dalam ayatNya untuk menunjukkan betapa hebatnya penciptaan Allah itu dan ia juga disebut sebagai buahan daripada syurga.


Buah delima mempunyai khasiat yang jarang diketahui oleh kebanyakan orang? Ia adalah buah syurga dan diberitakan di dalam Al-Quran sebanyak 3 kali. Khasiat perubatan delima sudah dijumpai sejak 8000 tahun dahulu oleh masyarakat Parsi Purba (Iran).

Dalam Islam, buah delima merupakan salah satu buah yang terdapat di dalam syurga yang dikurniakan Allah sebagai rezeki yang boleh dinikmati oleh umat manusia yang menunjukkan tanda-tanda kekuasaanNya sebagaimana yang termaktub dalam firmanNya di dalam surah Al An’am ayat 99 :
"Dan Dialah yang menurunkan hujan. Kami keluarkan daripadanya tanaman yang menghijau, Kami keluarkan pula dari tanaman itu butir-butir (buah) yang bergugus-gugus dan dari pohon-pohon tamar (kurma) dari mayang-mayangnya (Kami keluarkan) tandan-tandan buah yang mudah dicapah dan dipetik dan (Kami jadikan) kebun-kebun anggur dan zaitun serta buah delima, yang bersamaan (bentuk, rupa dan rasanya) dan yang tidak bersamaan. Perhatikanlah kamu kepada buahnya apabila ia berbuah dan ketika masaknya. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi tanda-tanda (yang menunjukkan kekuasaan Kami) bagi orang-orang yang beriman".Harga : RM 16.00 sahaja sebotol 250ml

Penghantaran PERCUMA! (konsep COD) 
sekitar KLCC, Ampang Park, Ampang Point, Ampang, Pandan, HUKM, Cheras.

Lokasi baru penghantaran PERCUMA - Setiawangsa!

* RM 7 bayaran pos sebotol (Pos Laju) 
seluruh Semenanjung.

Dapatkan segera!!!
Hubungi saya : 012-6834763 (fendi)

PEMBEKAL PATI DELIMA GULSHAN**Harga Borong**

Beli 12 botol dengan harga RM 165.00 (RM13.75 sebotol)

Beli 24 botol dengan harga RM 312.00 (RM 13.00 sebotol)
Researchers report that pomegranate are rich in antioxidants that can keep bad LDL cholesterol from oxidizing (American Journal of Clinical Nutrition, May 2000). This degradation of LDL seems to be an initial step in the development of atherosclerosis. In addition, pomegranate juice, like aspirin, can help keep blood platelets from clumping together to form unwanted clots.Menstabilkan paras kolestrol
Adalah sukar untuk mengekalkan tahap kolestrol dalam badan. Delima akan membantu meningkatkan tahap kolestrol yang baik di samping menurunkan kolestrol yang buruk.

Delima mempunyai tahap antioksidan yang tinggi
Delima terbukti mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi berbanding pesaingnya seperti anggur merah dan teh hijau. Apabila anda memerlukan sumber antioksidan pada kehidupan seharian, anda perlu pastikan ia adalah antioksidan yang paling bagus. Delima merupakan sumber terbaik untuk antioksidan.

Melawan penyakit jantung
Delima membantu melancarkan peredaran darah dalam badan. Ini adalah kaedah terbaik melindungi diri daripada penyakit jantung atau serangan jantung. Berdasarkan kajian terbaru, kandungan antioksidan dalam jus delima membantu menurunkan pembentukan lemak pada dinding arteri. Antioksidan membantu membaiki kawasan sel yang rosak. Delima mengandungi flavonoids dan polyphenols yang tinggi, iaitu antioksidan yang mampu melawan penyakit jantung dan kanser.

Merangsang tenaga batin
Jus delima kaya dengan antioksidan yang dapat meningkatkan pengaliran darah pada genitals (alat kelamin). Ia juga mencegah ketidaksuburan dan kemandulan. Delima juga dikenali sebagai natural viagra, dapat meningkatkan tenaga seksual secara semulajadi.

Menguatkan sistem pertahanan badan
Delima merupakan pendekatan yang baik bagi melawan penyakit. Delima dapat memperbaiki kitaran darah pengguna. Tahap antioksidan yang tinggi dalam Delima akan membantu menguatkan sistem dalam badan dan melawan apa jua penyakit. Ini adalah langkah awal untuk pengguna dari menjadi mangsa serangan jantung atau penyakit hati.

Mengurangkan risiko penyakit kencing manis
Meminum jus delima sangat baik untuk pesakit kencing manis dan merendahkan risiko masalah jantung. Kajian terbaru mendapati pesakit kencing manis yang meminum jus delima selama 3 bulan dapat merendahkan kebarangkalian atherosclerosis (atau pengerasan pada arteries). Kata Penyelidik. “Dalam jus delima, gula bercantum kepada antioksida yang unik, di mana sebenarnya menjadikan gula ini sebagai pelindung melawan atherosclerosis.”

Menghalang kemasukan virus HIV-1 dan microbicide
Keputusan eksperimen menunjukkan halangan kemasukan HIV-1 ke atas jus delima yang dapat menyerap kanji dalam badan. Virus kompleks yang diikat pada CD4 dan CXCR4/CCR5 dapat menahan serangan virus utama A sehingga G dan juga kumpulan 0.

Mengelakkan kanser kelenjar prostate
Kajian telah membuktikan bahawa jus delima dapat mengurangkan perkembangan kanser kelenjar prostat. Kebanyakan pesakit berpuas hati dengan keputusan yang diterima di mana penggunaan delima dapat menyembuhkan kanser itu.

Merendahkan tekanan darah
Salah satu masalah kesihatan utama yang dihadapi oleh manusia pada masa kini adalah menghidapi tekanan darah yang tinggi pada usia tua. Kandungan antioksidan pada delima mampu untuk mengurangkan pengumpulan sel darah kotor dan secara semulajadinya mengurangkan tekanan darah, faktor kepada pencegahan serangan jantung dan strok.

Menguatkan kesihatan gigi
Delima diketahui dapat mengurangkan pembentukan plak pada gigi. Gigi yang sihat dapat diperolehi selain dari menggunakan khidmat doktor yang pakar. Ini adalah kaedah yang dapat mengelakkan pengguna dari kehilangan gigi.

Mencegah daripada penyakit alzheimer (nyanyuk)
Pengkaji daripada Pusat Perubatan Universiti Vanderbilt mengenalpasti bahawa sesiapa yang meminum jus delima tiga kali atau lebih setiap minggu dapat menurunkan 76 peratus pertumbuhan tanda penyakit Alzheimer’s daripada mereka yang meminum kurang daripada satu sajian setiap minggu.

Mengurangkan batuk dan asthma
Kandungan asid askorbik (vitamin C) yang tinggi pada buah ini merupakan ejen anti-radangan yang hebat. Ia akan mengurangkan bunyi dehitan pada pengidap asthma dan lelah.

Mengandungi kepelbagaian vitamin
Delima mengandungi potassium yang tinggi, selain dari mineral-mineral lain seperti fosfor, kalsium, besi, dan sodium, dan vitaman-vitamin A, B1, B2, B3, dan C. mencegah edema, dan mengurangi kadar gula yang beredar di dalam darah (ibu yang baru pertama kali hamil atau lebih dari 3 kali kehamilan). Delima menghilangkan rasa letih otot dan memungkinkannya bergerak dengan mudah dan juga menguatkan jantung.


Delima melindungi otak bayi dan ibu mengandung
Jika diambil semasa awal kehamilan, ia dapat mengelakkan morning sickness dan menjaga degupan jantung agar tetap normal (bagi ibu dan perkembangan fetusnya). Meminum Jus Delima semasa mengandung dapat melindungi otak bayi semasa kelahiran. Ia juga mengandungi potassium di mana ia dapat mengelakkan kekejangan kaki yang biasanya dihadapi oleh ibu mengandung pada waktu malam.
Jus Delima dapat membantu untuk mendapatkan bayi yang sihat dan kulit yang cantik. Doktor mengesahkan bahawa ketidakcukupan asid folik (folate) boleh menyebabkan tiub saraf yang cacat seperti kerosakan pada tulang belakang dan sumbing pada lelangit bibir untuk bayi.

Delima melawan kanser payudara
Penyelidik mendapati bahawa minyak bijian daripada delima dapat memusnahkan sel kanser payudara dan mengekal tanpa menjejaskan sel sedia ada. Kajian lain di Universiti Chicago menemukan jus delima yang ditapai dan minyak bijian delima dapat membantu mengelakkan kanser payudara. Kajian di Wisconsin pula mendapati bahawa jus delima dapat menghalang pembesaran sel kanser kulit.More recent research has found that eight ounces of pomegranate juice daily for three months improved the amount of oxygen getting to the heart muscle of patients with coronary heart disease. 


Other researchers report that long-term consumption of pomegranate juice may help combat erectile dysfunction (Journal of Urology, July 2005).

Harga : RM 16.00 sahaja sebotol 250ml

Penghantaran PERCUMA! (konsep COD) 
sekitar KLCC, Ampang Park, Ampang Point, Ampang, Pandan, HUKM, Cheras.

Lokasi baru penghantaran PERCUMA - Setiawangsa!

* RM 7 bayaran pos sebotol (Pos Laju) 
seluruh Semenanjung.

Dapatkan segera!!!
Hubungi saya : 012-6834763 (fendi)

PEMBEKAL PATI DELIMA GULSHAN**Harga Borong**


Beli 12 botol dengan harga RM 165.00 (RM13.75 sebotol)

Beli 24 botol dengan harga RM 312.00 (RM 13.00 sebotol)

Bayaran secara online atau transfer cash boleh dibuat ke akaun berikut:
MAYBANK : 155014985297    (Mohd Affendi Bin Othman)
BANK ISLAM : 05-012-02-030201-2   (Mohd Affendi Bin Othman)
*Sila maklumkan pembayaran ke 012-6834763 dan email salinan pembayaran ke attayseers@gmail.com
Untuk urusan penghantaran melalui pos, kadar bayaran akan dimaklumkan kepada anda dengan segera. Sila emailkan kepada kami alamat anda dengan tepat.


Antara khasiat buat delima mengikut buku perubatan Parsi termasuk :
>>Membaikpulih fungsi hati dan limpa
>>Mencuci buah pinggang dan salur kencing
>>Membantu penghadaman
>>Membuang lemak-lemak berlebihan
>>Menambah tenaga
>>Mengelakkan alahan bagi wanita mengandung
>>Mengubahsuai hormon bagi wanita menopause
>>Membaiki sistem pembersihan dan pengaliran darah
>>Merawat @ membaikpulih pesakit kencing manis
>>Menambahkan tenaga dan mengelak dari penyakit lemah tenaga batin
>>Mencantikan kulit


Investigators are also excited about the possibility that pomegranate compounds might prevent prostate cancer or slow its growth. In mice, treatment with pomegranate extract delayed the development of tumors and improved survival (Proceedings of the National Academy of Sciences, Sept. 26, 2005). Other research reports suggest that pomegranate juice might help reduce the risk of breast cancer.Kajian dari University of Maryland Medical Center

Medicinal Uses and Indications:

Cancer
Because it is high in antioxidants and other nutrients, some people think that drinking pomegranate juice regularly may help prevent cancer. There is no specific evidence of that, however.
In test tubes, pomegranate extracts made from juice, rind, and oil slow down the reproduction of cancer cells and may hasten their death. Some extracts also help reduce blood supply to tumors, starving them and making them smaller. Most studies have focused on breast and prostate cancer cells. In one other study, pomegranate juice extract given to mice slowed down the growth of lung tumors. However, most of these studies have been in test tubes or in animals, not humans.
In one human study, men who had surgery or radiation for prostate cancer lengthened the amount of time it took for their PSA levels to double by drinking 8 oz. of pomegranate juice each day. Men whose PSA levels double in a short period of time are more at risk for death from prostate cancer. Those who drank pomegranate juice increased the time it took for their PSA levels to double from about 15 months to 54 months, a significant increase.
If you are being treated for any cancer, be sure to ask your oncologist before you take pomegranate or any herb or supplement. Some may interact with cancer medications, making the medications less effective.

Heart disease
Pomegranate' s high antioxidant content has also made researchers wonder if it could treat heart disease. So far, the scientific studies have been small and mostly done either in test tubes or animals.
Pomegranate juice seems to protect LDL (“bad”) cholesterol from damage. Some scientists think that damage to LDL cholesterol causes plaque to build up in arteries, so stopping the damage might help keep arteries clear. One study of mice with atherosclerosis found that pomegranate juice slowed the growth of plaque formation. And a few small studies in people found that pomegranate juice improved blood flow and kept arteries from becoming thick and stiff. However, more and better studies are needed to see exactly what benefit pomegranate juice might offer.
There is some preliminary evidence that drinking pomegranate juice every day may help lower systolic blood pressure (the top number in a blood pressure reading) but not diastolic blood pressure (the bottom number).

Osteoarthritis
Flavonols (a kind of antioxidant) similar to the ones found in pomegranate fruit have been suggested as treatments for osteoarthritis. Osteoarthritis happens when the cartilage in joints wears down and causes pain and stiffness.
Researchers believe flavonols can help block inflammation that contributes to the destruction of cartilage. In test tubes, pomegranate extract blocked the production of an enzyme that destroys cartilage in the body. The results were promising.
Kehamilan - sumber asid folik
Jus delima adalah sumber asid folik yang penting untuk perkembangan bayi yang sihat. Asid folik, juga dikenali sebagai folat, adalah penting untuk pembentukan sel darah merah dan DNA, yang mengandungi kod genetik tertentu setiap individu. Penyelidikan baru juga telah menunjukkan hubungan langsung antara tahap folat dan berat ketika lahir. Wanita dengan tahap yang lebi
h tinggi folat semasa awal kehamilan adalah lebih cenderung mempunyai lebih berat, dan oleh itu bayi yang sihat . Minum segelas harian jus delima hampir pasti cara yang paling mudah dan yang paling lazat untuk ibu mengandung untuk memastikan bahawa mereka dan bayi mereka mendapat 100 peratus elaun harian asid folik yang disyorkan.
Fakta: Di Iran, buah delima disarankan untuk wanita hamil kerana kaya dengan zat besi.

Harga : RM 16.00 sahaja sebotol 250ml

Penghantaran PERCUMA! (konsep COD) 
sekitar KLCC, Ampang Park, Ampang Point, Ampang, Pandan, HUKM, Cheras.

Lokasi baru penghantaran PERCUMA - Setiawangsa!

* RM 7 bayaran pos sebotol (Pos Laju) 
seluruh Semenanjung.

Dapatkan segera!!!
Hubungi saya : 012-6834763 (fendi)

PEMBEKAL PATI DELIMA GULSHAN**Harga Borong**


Beli 12 botol dengan harga RM 165.00 (RM13.75 sebotol)

Beli 24 botol dengan harga RM 312.00 (RM 13.00 sebotol)


Bayaran secara online atau transfer cash boleh dibuat ke akaun berikut:
MAYBANK : 155014985297    (Mohd Affendi Bin Othman)
BANK ISLAM : 05-012-02-030201-2   (Mohd Affendi Bin Othman)
*Sila maklumkan pembayaran ke 012-6834763 dan email salinan pembayaran ke attayseers@gmail.com
Untuk urusan penghantaran melalui pos, kadar bayaran akan dimaklumkan kepada anda dengan segera. Sila emailkan kepada kami alamat anda dengan tepat.


*Menyihatkan fungsi jantung dan
hati
* Menguatkan daya tahan tubuh utk melawan
serangan penyakit
* Melancarkan peredaran darah
* Mencegah penyakit gastrik dan kanser usus
* Menyingkirkan lemak
berlebihan,melangsing badan
* Membakar kalori dgn cepat, meningkatkan
tenaga dan memulih keletihan
* Membuang asid urik dlm sendi utk
meredakan penyakit gout.
* melega masalah pening kepala
* Memelihara kadar keseimbangan hormon
semasa haid (mengelak kesakitan
senggugut)
* Menegangkan payudara, membentuk perut
dan punggung yg lebih kemas
* Meningkatkan tenaga seksual secara
semulajadi (utk suami-isteri)
* Merapatkan rahim,menyuburkan rahim
kembali dara.(mencegah kekeringan vagina)
* Mencuci darah kotor, mencantikkan kulit
muka
* Menghapuskan kahak, mereda penyakit
batuk
* Membantu mendapatkan cahayamata
insyaAllah
* Anda hamil? Ambil la pati ni utk menambah-
cantik-gebu kulit bayi anda, di samping
membantu proses tumbesaran janin

Harga : RM 16.00 sahaja sebotol 250ml

Penghantaran PERCUMA! (konsep COD) 
sekitar KLCC, Ampang Park, Ampang Point, Ampang, Pandan, HUKM, Cheras.

Lokasi baru penghantaran PERCUMA - Setiawangsa!

* RM 7 bayaran pos sebotol (Pos Laju) 
seluruh Semenanjung.

Dapatkan segera!!!
Hubungi saya : 012-6834763 (fendi)

PEMBEKAL PATI DELIMA GULSHAN**Harga Borong**


Beli 12 botol dengan harga RM 165.00 (RM13.75 sebotol)

Beli 24 botol dengan harga RM 312.00 (RM 13.00 sebotol)

Bayaran secara online atau transfer cash boleh dibuat ke akaun berikut:
MAYBANK : 155014985297    (Mohd Affendi Bin Othman)
BANK ISLAM : 05-012-02-030201-2   (Mohd Affendi Bin Othman)
*Sila maklumkan pembayaran ke 012-6834763 dan email salinan pembayaran ke attayseers@gmail.com
Untuk urusan penghantaran melalui pos, kadar bayaran akan dimaklumkan kepada anda dengan segera. Sila emailkan kepada kami alamat anda dengan tepat.

1 comment: